Bilens styregenskaper beror pÄ en lÄng rad faktorer, bland annat om den Àr bak- eller framhjulsdriven, dÀckens sidgrepp och hur dÀcken Àr placerade. Man brukar ofta tala om överstyrningoch understyrning.
Viktigt Àr att komma ihÄg att om de yttre förhÄllandena Àndras kan en bil som i ena stunden varit överstyrd helt plötsligt komma att bli understyrd och vice versa.
NÀr vi svÀnger och bilens hjul vrids, trycker de ifrÄn mot vÀgbanan för att flytta bilen i önskad riktning. Om bilens bakhjul inte har ett lika bra vÀggrepp som framhjulen sÄ slÀpar bilens bakÀnde efter och hamnar utanför i kurvan. Det kan kÀnnas som att bilen Àndrar riktning av sig sjÀlv mer Àn vad vridningen pÄ ratten motsvarar.
Detta fenomen kallas överstyrning och kan leda till livshotande bakvagnssladdar. Om vÀgbanan Àr ojÀmn eller om det blÄser kraftigt kan bilen komma att röra sig i sidled ocksÄ pÄ rakstrÀckor.
Ăverstyrning, att bilen svĂ€nger och förlorar kursstabilitet vid en mycket liten vridning pĂ„ ratten, kan bero pĂ„ flera orsaker:
Om framhjulen har sÀmre vÀggrepp Àn bakhjulen förlorar bilen i styrbarhet och tenderar att fortsÀtta rakt fram trots att föraren försöker svÀnga. Detta fenomen kallas understyrning.
Att hantera understyrning krÀver inte lika mycket skicklighet frÄn förarens sida och anses dÀrför ur sÀkerhetssynpunkt att vara att föredra framför överstyrning. Krockskyddet Àr bÀttre framifrÄn och en hÀftig sladd i sidled Àr ofta farligare Àn att glida rakt framÄt.
Understyrning kan dock visa sig riskfylld om framdÀcken plötsligt ÄterfÄr vÀggreppet medan föraren vrider hÀftigt pÄ ratten i sina försök att styra bilen under tex. en vattenplaning.
Understyrning, att bilen Àr trögstyrd och inte följer rattrörelserna fullt ut, kan bero pÄ flera orsaker:
SÀtt de dÀck som Àr i bÀst skick pÄ bakaxeln vid dÀckbyte. Ett bra bakhjulsgrepp ger bÀttre vÀgegenskaper, och risken för att sladda över vÀgen och krocka med mötande fordon minskar.
Framhjulsdrivna bilar kan upplevas ha mycket goda egenskaper i vintervÀglag. Se dock upp med att ge för stort gaspÄslag pÄ en hal vÀgbana. Om framhjulen börjar spinna sÄ kan bilen bli ostyrbar. SlÀpp i sÄdana fall gasen sÄ att framdÀcken fÄr grepp om vÀgen igen.
Bakhjulsdrivna bilar har sÀmre vÀgegenskaper vid dÄligt vÀglag. Om bakhjulen börjar spinna kan det resultera i en livsfarlig bakvagnssladd.
Fyrhjulsdrivna bilar stora fördelar vid körning i snö, is och terrÀng av olika slag.
Antispinnsystemger ökad framkomlighet pÄ hala vÀgar ocksÄ om bilen Àr fram- eller bakhjulsdriven.
Antisladdsystem(förkortas ofta ESP, ESC, DSTC) kÀnner av om bilen fÄr sladd och reglerar kursen genom att bromsa in ett eller ett par hjul. Mycket effektivt för att minska olycksrisken.
Vid en felaktig fördelning av bilens bromskrafter lÄser sig bakhjulen först, vilket kan orsaka en allvarlig bakhjulssladd och leda till att bilen far av vÀgen eller krockar med ett annat fordon.
Framhjulen ska normalt bromsas hÄrdare Àn bakhjulen och en lÄsning av hjulen ska tillÀmpas pÄ framhjulen i första hand.
Genom att köra lÄngsamt pÄ en grusvÀg och bromsa hÄrdare och hÄrdare, Àr det möjligt att sÀkerstÀlla att bilens bromskrafter Àr korrekt fördelade mellan hjulen. Framhjulen ska lÄsa sig först.